Dobrá zpráva pro zapomnětlivé pěstitele

Nadzemní a podzemní část rostliny spolupracují pro blaho celku: nadzemní, zelená část, vytváří pomocí fotosyntézy organické látky a podzemní, nezelená část, k tomu dodává nezbytnou vodu a v ní rozpuštěné minerální živiny. Když je ohrožena fotosyntéza, rostlina investuje do listí, když je málo živin, investuje rostlina do kořenů. Existují ale podmínky, kdy ani větší investice nepomohou a zatímco jedna část rostliny dělá svou práci dobře, druhá na úkol nestačí.

Například při dlouho trvajícím slunečném, ale suchém počasí jsou skvělé podmínky pro fotosyntézu, ale kořeny nedovedou získat z vysychající půdy dost vody a rostlina zvadne a nakonec uschne. Řešením pro nadzemní část rostliny by bylo propustit ze svých služeb nedokonalý kořenový systém a najmout si nějaký jiný, účinnější… jenže tak to u rostlin nefunguje. I když, jedno řešení se tady přeci jen nabízí a naši kolegové z oddělení mykorhizních symbióz Jana Rydlová a David Püschel jej otestovali.

Pěstovali tři druhy okrasných rostlin v zahradnickém substrátu v květináči a zkoumali, jak se vypořádají s různě silným nedostatkem vody v závislosti na tom, jestli byly naočkovány symbiotickými mykorhizními houbami a/nebo substrát ošetřen vodu zadržujícím gelem (hydrogelem). Zatímco rostliny, jejichž kořenový systém měl k dispozici symbiotické houby, zvládaly sucho lépe než rostliny bez hub, přidání hydrogelu nemělo na růst rostlin pozitivní vliv. Mykorhizní houby jsou známy tím, že rostlině výměnou za organický uhlík dodávají živiny, především fosfor, ale přesný mechanismus, jak houba pomáhá rostlině s přežitím sucha, zatím není znám. Jisté je, že houbové vlákno napojené na kořenový systém rostliny je mnohem tenčí než kořeny a proniká do malých půdních pórů, kde může být ještě k dispozici voda, která je pro kořeny nedostupná. Inokulace okrasných rostlin mykorhizními houbami tak může usnadnit pěstování zelených miláčků pěstitelům, kteří je zapomínají zalévat.


Rostliny muškátu vystavené stresu suchem.

Rydlová J, Püschel D. 2020. Arbuscular mycorrhiza, but not hydrogel, alleviates drought stress of ornamental plants in peat-based substrate. Applied Soil Ecology 146: 103394

DOI: 10.1016/j.apsoil.2019.103394

kontakt: RNDr. Jana Rydlová (jana.rydlova@ibot.cas.cz)

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.