Proč lidé nevidí rostliny?

Přiznejte, kolikrát už jste se rozplývali nad zvířetem a nevšimli jste si při tom rostliny vedle něj? Kolikrát jste se rozněžnili nad štěňátkem a kolikrát nad semenáčkem borovice? Tato nevšímavost k rostlinám má dokonce svoje pojmenování: rostlinná slepota.

Rostliny považujeme za méně živé a méně zajímavé než živočichy, i když samozřejmě víme, že živé jsou. Je to tím, že atributem životnosti je i pohyb, a zejména pohyb záměrný. Problém je, že rostliny mají tělo a životní pochody (například právě pohyb) hodně nepodobné živočichům, takže my lidé (také živočichové) jim nerozumíme.  

Pojmenovat příčiny malého pochopení životnosti rostlin a současně poskytnout návod, čeho si všímat na rostlinném těle, abychom rostliny lépe pochopili, se pokusil náš kolega F. Curtis Lubbe. Návod bude povědomý všem zahrádkářům: sledujte pomalý pohyb rostliny a věnujte pozornost jejím klíčovým orgánům, jako jsou semena, kořeny, oddenky a hlízy, které zajišťují vytrvávání z roku na rok.

Že nejste zahrádkáři? To nevadí! Pro zvýšení všímavosti k rostlinám je ideální začít teď na jaře, kdy se toho v rostlinném světě hodně děje. Lístečky raší z děr v chodníku, po kterém chodíte denně do práce, houští kolem silnice se začíná zelenat, protože vyráží nové letorosty se svěžími lístečky, v zahrádkách, na loukách a v lesích kvetou první jarní druhy. Začněte je pravidelně sledovat, budete překvapeni, jak moc se rostliny mění ze dne na den. To je jedna z cest k léčbě rostlinné slepoty.

Orig. F. C. Lubbe

 

Lubbe, F.C., Alfonzo, K.G.C. 2024. Plantness, Animalness, and Humanness: plant placement within animacy and adjacent scales. Journal for the Theory of Social Behaviour. DOI10.1111/jtsb.12410

Kontaktní adresa: F. Curtis Lubbe (curtis.lubbe@ibot.cas.cz)

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.