Malé výročí a cesty za novým poznáním

Letos je to 30 let od vzniku první kresby podzemní části rostliny, která je společně s několika tisíci dalších kreseb základem databáze klonálního růstu rostlin CLO-PLA. Tato databáze shromažďuje informace o oddencích, kořenech, cibulích a hlízách rostlin střední Evropy a je jedinou databází svého druhu na světě. Vznikla na třeboňském pracovišti Botanického ústavu pod vedením Jitky Klimešové.

Díky databázi víme, jaké prostředí preferují oddenkaté rostliny, kde se daří luzným cibulkám, statečným oddenkům nebo kde v naší přírodě najdete odnožování z kořenů. Protože nikde ve světě podobnou databázi nemají, není jisté, zda vztahy mezi podzemními orgány rostlin a prostředím, které platí ve střední Evropě, platí i jinde ve světě. Proto v posledních letech rozšiřujeme databázi o nové údaje a nové kresby podzemí, a to jednak z jižní Evropy, ale i z jiných koutů světa. Právě nyní probíhá expedice spoluorganizovaná americkým ministerstvem zemědělství (USDA), která si klade za cíl popsat podzemní orgány rostlin plání Spojených států amerických. To mimo jiné znamená, že do databáze se dostanou i zástupci čeledi kaktusovitých (viz obr.).

Až budou všechny nasbírané údaje zpracovány, dozvíme se, jestli oddenky v Americe také dávají přednost vlhkým a chladným místům, zatímco kůlovité kořeny vyžadují slunečná, živinami bohatá a nenarušovaná stanoviště.

Kaktus (Echinocactus texensis) z texaského ranče Treadwell a jeho podzemní část zaznamenaná pro databázi CLO-PLA.

Kaktus Echinocactus texensis z texaského ranče Treadwell a jeho podzemní část zaznamenaná pro databázi CLO-PLA.

 

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.