Zelený sníh

Zelený sníh není marketingový produkt horských lyžařských středisek, ale vzácný výskyt zelených řas na tající sněhové pokrývce. Nález patří našim kolegům, kteří pozorovali zelený sníh ve Vysokých Tatrách. Zjistili, že je způsoben zelenou řasou z řádu Volvocales a řasu popsali jako nový druh Chloromonas kaweckae na počest polské algoložky Barbary Kawecké, která přispěla k poznání sněžných řas.

Sněžné řasy jsou známy komplexním životním cyklem, který jim dovoluje z půdy osídlit tající sníh, ve kterém se obvykle vyskytují pod povrchem, aby se vyhnuly příliš intenzivnímu slunečnímu záření. Jak sníh odtává, řasy se postupně octnou na jeho povrchu, ale změní se na cysty typické oranžovým nebo červeným zbarvením, které je chrání před intenzivním světlem. Najdeme-li tedy v přírodě barevný sníh, je to díky výskytu těchto řas, ale jeho barva je většinou nápadně červenooranžová. Zelený sníh je obvykle vzácně uváděn pouze ze sněhu zastíněného korunami stromů.

Jak je možné, že nově popsaný druh je schopen přežít na povrchu sněhové pokrývky a být fotosynteticky aktivní? Měření odhalila, že druh je adaptován na intenzivní světlo. A buňky obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které brání poškození buněk v extrémních podmínkách nízkých teplot.

Sněžné pole v horní části Malé studené doliny ve Vysokých Tatrách

Sněžné pole v horní části Malé studené doliny ve Vysokých Tatrách. Na povrchu sněhu byly vidět zelené skvrny způsobené sněžnými řasami, místy ještě pokryté tmavými nečistotami. 

Buňka sněžné řasy odebraná ze zeleného květu v terénu 

Buňka sněžné řasy odebraná ze zeleného květu v terénu, měřítko 10 μm

 

Procházková, L., Matsuzaki, R., Řezanka, T., Nedbalová, L., Remias, D. 2023. The snow alga Chloromonas kaweckae sp. nov. (Volvocales, Chlorophyta) causes green surface blooms in the high tatras (Slovakia) and tolerates high irradiance. Journal of Phycology doi 10.1111/jpy.13307

Kontaktní adresa: lenka.prochazkova@natur.cuni.cz

 

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.