Byliny v chladu

Jestliže před nadcházející zimou hledáte nějaké hrdinské historky o přežití v chladu, mám pro vás jednu o rostlinách: k životu jim stačí pouhých několik týdnů s teplotami nad bodem mrazu. S jakými problémy se v těchto chladných místech potýkají? Voda, slunce i vzduch jsou jim přeci k dispozici… Zatímco o dřevinách v chladných oblastech víme, že jsou v nízkých teplotách schopny fotosyntézy, ale omezen je jejich růst, o bylinách, které se vyskytují ještě výše v horách než dřeviny, jsme dosud neměli přesné informace.

Byliny, které před extrémním klimatem v horách chrání nízký vzrůst, studovala Zuzana Chlumská se svými kolegy na horní hranici výskytu rostlin v Himálaji podél výškového gradientu od 4500 do 6000 m n.m.  Pomocí analýzy cukrů (sacharidů) v jejich podzemních orgánech zjišťovali, jestli jsou rostliny směrem do vysokých nadmořských výšek vyhládlé, tedy mají malé zásoby asimilátů, a tudíž je možné, že je limituje fotosyntéza, nebo naopak sacharidy v zásobních orgánech akumulují, protože kvůli nízkým teplotám je nemohou využít pro svůj růst.

Zkoumané druhy měly s přibývající nadmořskou výškou zvětšující se zásoby asimilátů, tedy rozpustných cukrů, škrobu a fruktanů a vyhladovění tedy není pravděpodobně zodpovědné za horní hranici jejich výskytu. Trendy v poměru různých typů cukrů se podél gradientu nadmořské výšky u různých druhů lišily, ale u všech byl poměrně velký podíl rozpustných cukrů oproti škrobu. To svědčí o využití cukrů nejen jako zásoby, ale také jako ochrany před mrazem, protože rozpustné formy zvyšují hustotu obsahu buněk a tím brání jejich zmrznutí.

Doporučuji nebrat si z rostlin pro přežití mrazu příklad a spoléhat spíš na svetr než na sladkosti!

 

Waldheimia tridactylites
Waldheimia tridactylites

 

Chlumská Z, Liancourt P, Hartmann H, Bartoš M, Altman J, Dvorský M, Hubáček T, Borovec J, Čapková K, Kotilínek M, Doležal J. 2022. Species- and compound-specific dynamics of nonstructural carbohydrates toward the world’s upper distribution of vascular plants. Environmental and Experimental Botany 201, 104985. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2022.104985

 

Kontakt: Zuzana Chlumská, zuzana.chlumska@ibot.cas.cz

Pro blog Botaníckého ústavu AV ČR napsala Jitka Klimešová.