Těla rostlin. Jak nám tvar rostlin pomáhá v poznání jejich životní strategie

Nakladatelství Academia vydalo knihu Jitky Klimešové z Botanického ústavu AV ČR Těla rostlin, která podává přehled o tom, jak poznání stavby rostlinného těla může pomoci ekologům ve zkoumání rostlinných strategií. Postupně probírá pohled na rostlinu jako celek a skrze klasifikace růstových forem, jako jsou byliny, keře a stromy. Potom se věnuje pohledu morfologa, který hledá na rostlině základní orgány: list, stonek a kořen a jejich přeměny k jiným funkcím a srovnává jejich funkční vlastnosti. Nakonec si všímá toho, že rostlina se skládá z opakujících se motivů rostlinného těla, článku uzliny a listu, které společně tvoří větvičky a ty přirůstají po celý život rostliny a tvoří hierarchickou strukturu vystavěnou podle podle pravidel architektury specifických pro  každý druh.

Obálka knihy Těla rostlinAutorka Jitka Klimešová o knize říká: „Zvolila jsem pro knihu název Těla rostlin, protože jsem chtěla odkázat na knihu rostlinného fyziologa Bohumila Němce. Ta byla publikována v roce 1936 a profesor Němec v ní popisoval pro laiky poslední poznatky o fyziologii rostlin. Já se snažím zprostředkovat různé pohledy na rostlinné tělo a jejich různé interpretace v ekologii rostlin. Z hlediska morfologie rostlin se ale tentokrát nejedná o žádné novinky; to jen ekologie se poznatků morfologie rostlin zmocnila a začala je využívat s velkým zpožděním. Navíc ekologie často nemá experimentální podporu pro své interpretace funkcí rostlinného těla. Právě otázku testování funkce rostlinných tvarů jsem se snažila zdůraznit a doufám, že to inspiruje ekology, aby se zamysleli nad tím, co opravdu máme podpořeno důkazy a co jsou jen naše domněnky. V otázkách stavby rostlinného těla nezacházím do přílišných detailů, snažím se, aby text nebyl příliš popisný a doufám, že zájemci si hlubší informace najdou ve specializované literatuře.“

Kniha obsahuje přes 50 obrázků, které zpracovala Alena Bartušková s využitím fotek mnoha kolegů, existujících ilustrací z literatury i originálních obrázků vytvořených pro tuto knihu. Text je doplněn o medailonky vědců, kteří se zasloužili o poznání rostlinného těla, ilustrovány jsou linoryty Jitky Klimešové.

 Přezimující pupen všivce vlnatého (Pedicularis dasyantha) foto A. Pospěch. V pupenu lze vidět připravené květy, které se rozvinou příští rok.
Přezimující pupen všivce vlnatého (Pedicularis dasyantha) foto A. Pospěch. V pupenu lze vidět připravené květy, které se rozvinou příští rok.