Rostlinná pojišťovna

Pojistit se pro případ krize nebo katastrofy je určitě prozíravé a ví to nejen lidé, ale i rostliny; rostliny si ovšem nemohou zajít do banky a nechat si zřídit životní pojistku. Jistě, nemají nohy, řeknete, ale ono to pro ně není možné ani obrazně. Neexistuje totiž rostlinná pojišťovna, kde by přispívalo mnoho pojištěnců pravidelně malou částku, aby bylo možné v případě katastrofy vyplatit malému množství pojištěnců velkou částku. Rostlinná pojišťovna je spíš podobná tomu, že si na zahradě zakopete hrnec dukátů. Tím hrncem je u rostlin oddenek, cibule, hlíza nebo zásobní kořen. V těchto orgánech si vytrvalé rostliny uschovávají část asimilovaného uhlíku ve formě cukrů nebo škrobu pro případ jeho nedostatku po zničení zelených částí nějakou katastrofou nebo třeba nepříznivou sezónou.

Určitě by vás zajímalo, ve kterých podmínkách si rostliny ukládají do země více dukátů (tedy cukrů), jestli ve vlhku, nebo v suchu, jestli v místech, kde je narušení častější, nebo v místech, kde je vzácné? Nás to zajímalo také, ale protože data o množství zásobních cukrů máme jen pro málo druhů, zaměřili jsme se místo na množství dukátů na velikost hrnce, tedy na objem zásobních orgánů.

Objem zásobních orgánů jsme změřili na portrétech podzemních orgánů rostlin, které už mnoho let pořizujeme. Vybrali jsme si jen obrázky, kde byl celý zásobní orgán, obvykle oddenek a u něho bylo možné změřit počet ročních přírůstků (vytrvalost), délku ročního přírůstku (boční šíření) a průměr oddenku. Z těchto veličin jsme vypočítali objem oddenku – tedy velikost hrnce na dukáty. Předpokládali jsme, že objem orgánu odráží velikost zásob, tedy že pojištěnec nedal do velkého hrnce jenom dva dukáty.

Zjistili jsme, že objem oddenku je nevíce ovlivněn jeho průměrem a méně vytrváváním a bočním šířením. Když jsme porovnali objem oddenku podél gradientů prostředí, ukázalo se, že rostliny mají objemné oddenky hlavně ve vlhku a na silně narušovaných místech, zatímco malé na často narušovaných místech. Dostupnost živin neměla na objem oddenku vliv. Zajímavé je, že za efektem silného narušení a vlhkosti bylo velké boční šíření oddenků rostlin žijících v těchto podmínkách, zatímco za efektem častého narušení bylo malé vytrvávání oddenku na často narušovaných místech.

Vliv narušení na objem oddenků potvrzuje, že zásoby uhlíku tvoří rostlina hlavně proto, aby přežila silné narušení; když je narušení příliš časté, nestačí rostlina zásoby doplňovat. Nakonec lidské pojišťovny vás také nepojistí, když si chcete postavit dům na místě, kde se opakovaně vyskytují záplavy!

Co si říkají rostliny po pokosení louky.

Co si říkají rostliny po pokosení louky.

 

Bartušková, A., Lubbe, F.C., Qian, J., Herben, T., Klimešová J. 2022. The effect of moisture, nutrients, and disturbance on storage organ size and persistence in temperate herbs. Functional Ecology https://doi.org/10.1111/1365-2435.13997

Kontaktní osoba: Jitka Klimešová (jitka.klimesova@ibot.cas.cz)

Pro blog Botanického ústavu napsala J. Klimešová.