Jen taková rostlinná chřipečka

Po více než roce potýkání se s pandemií jsme už každý odborník na virové choroby, jejich šíření a potírání. Samozřejmě, že nás zajímají hlavně virózy člověčí, potom také trochu virózy hospodářských zvířat nebo zvířat, která by nás mohla svými chorobami nakazit. Ale virózu může chytit i rostlina! Dovedete si představit například, že se chcete kurýrovat ze své virózy pomocí česneku a ten vám nepomůže, protože je sám nemocný?

Odborníci na rostlinné virózy a na jedlé, ozdobné a divoké česneky se spojili, aby zjistili, jak často a jakými virózami rostliny z této skupiny trpí. Prozkoumali 65 druhů rostoucích v českých botanických zahradách, soukromých zahrádkách, polích, okrasných zahradnictvích a ve volné přírodě a zjistili, že ze zkoumaných 883 testovaných jedinců jich bylo 63 % nakaženo alespoň jedním a 51 % více druhy virů. Nejčastěji napadené byly pěstované druhy a nejméně druhy z volné přírody. Několik viróz bylo v této studii u nás zaznamenáno poprvé.

Jaké rostlinné chřipečky česneky napadají? Je to například virus žluté proužkovitosti póru nebo obecný virus česneku. Nemocné rostliny, pokud nejsou plodinami, nikdo nesleduje a neléčí, proto nemáme o průběhu chorob u nich mnoho informací. Nevíme například, jestli virózu u česneku lze vyléčit česnekem.

Medvědí česnek

Česnek medvědí je jedním z běžných druhů česneků. Foto Radim Hédl

Mansouri F, Krahulec F, Duchoslav M, Ryšánek P. 2021. Newly identified host range of viruses infecting species of the genus Allium and their distribution in six habitats in the Czech Republic. Plant Pathology https://doi.org/10.1111/ppa.13391

Kontaktní osoba: František Krahulec (frantisek.krahulec@ibot.cas.cz)

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.