Až se nás zima zeptá

Už brzy se nás zima zeptá, co jsme dělali v létě, a já tuším, že se budeme vymlouvat a vykrucovat, že jsme se dobře nepřipravili. Nechci nikomu sahat do svědomí, proto se, jako ostatně vždy na tomto místě, raději podívejme, jak jsou na tom rostliny.

Pro rostliny žijící s námi v české kotlině není zima žádné překvapení a s předstihem se na ni připravují. Například tak, že přesunují důležité živiny z částí, které během podzimu ztratí, do regeneračních orgánů, které zimu přežijí a z kterých na jaře zase vyrazí. Stromy z opadavých listů do kmenů a kořenů, vytrvalé byliny z nadzemních částí do podzemních přezimujících orgánů (například oddenků cibulí nebo hlíz) a jednoletky uloží vše, co mají, do semen.

Rostliny nemyslí tedy jen na zimu, ale na to, aby na jaře, až budou podmínky příznivé k růstu, byly připraveny a vyrostly co nejdříve, nejlépe dřív než jejich sousedi. Třeba se mohou připravit tak, že trochu narostou už před zimou, ale jen malinko, aby při tom zůstaly schované a nezmrzly. Udělají to tak, že rostou uvnitř pupene. Jestli a jak moc se vytrvalé byliny naší flóry připravují na jaro vytvořením listů nebo dokonce květů a květenství uvnitř přezimujícího pupene zjišťovala Renáta Schnablová se svými kolegy pro 330 druhů. Celých 34 % druhů mělo v pupenu na přezimovacím orgánu uloženém pod zemí před zimou připraveno dokonce celé květenství, které na jaře za příhodných podmínek pouze rozvinou. Tato schopnost jim umožňuje na jaře kvést jako první, mít jarní opylovače jen pro sebe a často jim taková rychlost růstu zajistí úspěch na místech, kde je sezóna vhodná k růstu velmi krátká, například v podrostu opadavých listnatých lesů nebo ve vysoké nadmořské výšce.

Buďte jako rostliny a už teď se připravte na jaro!

Podélný řez pupenem sněženky (Galanthus nivalis - vlevo) s plně vyvinutým květem, a pupenem podbělu (Tussilago farfara – vpravo) s vyvinutým květenstvím krytým pupenovými a stonkovými šupinami.

Podélný řez pupenem sněženky (Galanthus nivalis – vlevo) s plně vyvinutým květem, a pupenem podbělu (Tussilago farfara – vpravo) s vyvinutým květenstvím krytým pupenovými a stonkovými šupinami.

Schnablová R., Huang L., Klimešová J., Šmarda P., Herben T. 2020. Inflorescence preformation prior to winter: a surprisingly widespread strategy that drives phenology of temperate perennial herbs. New Phytologist doi.org/10.1111/nph.16880

Kontakt: Renata Schnáblová (renata.schnablova@ibot.cas.cz)

 

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.

K tématu vydal Botanický ústav také tiskovou zprávu.