Vesmír ve vesmíru, ve vesmíru…

Přiznejme si se začínajícím školním rokem, že se někdy děti učí zbytečnosti. Například jeden učitel na vysoké škole chtěl, abychom si pamatovali, kolikrát máchne komár křídly za jednu sekundu. Taková nepodstatná věc! Ale víte, co nám zatajili? Jaký je nejrychlejší pohyb v rostlinné říši. Je to nasátí kořisti pastí vodní masožravé rostliny bublinatky, které trvá pouhé 3-4 milisekundy! Zajímavé, že?

A to není vše, pasti těchto rostlin ponořených ve vodě žijí asi jen 20-30 dní a je v nich prostředí téměř bez kyslíku. Za svoji existenci se otevřou jen asi dvacetkrát, nasají vodu s malými breberkami a potom je stráví. A to pořád ještě není vše, co dovedou. Kromě lapených malých živočichů se do pastí dostávají i organismy, které tam žijí a ujídají rostlině její kořist, dokud past funguje. Jedním takovým spolubydlícím je nálevník Tetrahymena utriculariae. Teď vám asi vrtá hlavou, jak ubohý prvok v pasti bez kyslíku přežívá. Přežití prvoka je možné díky jeho přátelským vztahům se zelenou řasou. Nechává ji v sobě bydlet a chrání ji tak před tím, aby ji někdo pozřel; řasa na oplátku na světle poskytuje nálevníkovi kyslík, který produkuje při fotosyntéze. Past bublinatky o velikosti několika málo milimetrů je takový vesmír ve vesmíru, ve vesmíru, ve vesmíru….

Náš kolega Lubomír Adamec, který se vodními masožravými rostlinami dlouhodobě zabývá, se spolupracovníky z Jihočeské univerzity našel také odpověď na otázku, zda si nálevník vybírá, ve kterém druhu bublinatky bude žít. Vodních bublinatek je ve světě asi na 60 druhů a výzkumníci testovali preference prvoka pro 5 druhů. Zjistili, že Tetrahymena utriculariae je dlouhodobě schopen přežívat a množit se jen v pastech africké bublinatky Utricularia reflexa, která má ze všech bublinatek jedny z největších pastí – mohou být dlouhé až 8 mm!


Africká bublinatka Utricularia reflexa. Pasti jsou v mládí zelené a jak stárnou, zbarvují se do hněda. Foto Lubomír Adamec

 

Sirová D, Kreidlová V, Adamec L, Vrba J. 2020. The ability of Tetrahymena utriculariae (Ciliophora, Oligohymenophorea) to colonize traps of different species of aquatic carnivorous Utricularia. Journal of Eukaryotic Microbiology.

DOI: 10.1111/jeu.12812

Kontakt: RNDr. Lubomír Adamec, CSc. (Lubomir.adamec@ibot.cas.cz)

 

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.