Je botanika vhodným oborem pro mladé muže?

11. února je mezinárodní den dívek a žen ve vědě a tím pádem příležitost připomenout, že vědu dělají nejen muži, kteří jsou pro mnohé stále symbolem vědce objevitele, ale také ženy. V botanice je však situace trochu jiná, než ve zbytku přírodních věd, protože botanika je považována za ženskou disciplínu. Například v roce 1887 (kdy jsme v Česku neměli jedinou vysokoškolsky vzdělanou ženu, ale některé fakulty už dovolovaly přijímat ženy ke studiu), vyšel v časopis Science článek: Je botanika vhodným oborem pro mladé muže?

V tomto článku se snaží autor J.F.A. Adams přesvědčit muže o tom, že botanika není jen pro slabé pohlaví a předkládá pro to 4 dobré důvody:

1) Studium botaniky je obdivuhodnou mentální disciplínou. Botanika umožňuje zkoumat záhady přírody pozorováním a následnou dedukcí. Rostliny poskytují bohatství tvarů, které mohou být pozorovány mikroskopem, skvělým nástrojem na odhalování miniaturního světa. Učení se názvům rostlin se může zdát nudné, ale je předstupněm zajímavých geografických a paleontologických studií, které jsou součástí botaniky.

2) Studium botaniky zlepšuje fyzický rozvoj. Botanik musí být dobrý chodec a chození ve volném terénu upevňuje jeho svalstvo. Procházky po horách, lesích a bažinách nejen přispívají k upevňování fyzické kondice, ale také odměňují botanika mnohými objevy z rostlinné říše.

3) Studium botaniky je nanejvýš praktické. Lékařství a farmacie potřebují služby zkušeného botanika, stejně jako lesnictví, zemědělství nebo zahradnictví. O práci botanik nebude mít nouzi.

4) Studium botaniky je zdrojem celoživotního štěstí. I když se nakonec student botaniky bude v životě zabývat čímkoliv jiným, botanika je skvělým koníčkem. Může být provozována venku na čerstvém vzduchu od časného jara do pozdního podzimu a ještě v zimě je možno pracovati se sušeným materiálem. Je vhodná pro ty, kdo rádi cestují, i pro ty, kteří jsou radši doma; mohou si ji dovolit bohatí i chudí.

Věřím, že můj krátký souhrn této skvělé publikace pomůže mladým mužům překonat ostych a rozšířit naše řady!

Adams JFA. 1887. Is Botany a Suitable Study for Young Men? Science 9: 116-117.

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.