Ze světové vědy: Budou zpravodajci používat špiónské rostliny?

Pokud hledáte vizionáře, kteří přicházejí s šílenými nápady a dělají z nich technologie budoucnosti, tak to jsou američtí vojenští vývojáři agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). V poslední době mají na svědomí skákající roboty podobné psům, samonaváděcí kulky, letadla s vertikálním startem, a řadu dalších svérázných projektů či soutěží. Teď se pustili do něčeho skutečně zvláštního – chtějí společně s bioinženýry vylepšit rostliny tak, aby sbíraly cenné informace pro zpravodajské služby.

Zní to bláznivě, ale podobné technologie už ve skutečnosti existují. V DARPA chtějí rostliny v rámci programu Advanced Plant Technologies (APT) proměnit na funkční senzory, které mohou reagovat na určité věci ve svém okolí. V takovém případě bioinženýři využívají schopnosti rostliny reagovat na podněty z prostředí. Jen je upraví tak, aby byly schopné reagovat na určité chemické látky nebo třeba na záření. Velkou výhodou rostlin je to, že jako senzory nepotřebují žádnou údržbu ani energii. Vše si obstarají samy. Informace signalizované rostlinami budou monitorovat zařízení pro dálkový průzkum – pozemní, letecké i satelitní.

Samotný projekt je na úplném počátku. Zatím ani není jasné, jestli se dostane až do zdárného konce. Ale v DARPA s ním v tuto chvílí počítají. Jestli vše půjde podle plánu, tak budoucí agenti nebudou vybaveni elektronickými štěnicemi, ale semínky nenápadných rostlin.

Rostliny pro zpravodajce. Kredit: DARPA.

DARPA online 17. 11. 2017.

https://www.darpa.mil/news-events/2017-11-17