Bizarní květy svícníku lákají opylovače pachem ulovené včely

Svícníky (Ceropegia) jsou pozoruhodné rostliny z čeledi toješťovitých (Apocynaceae), často sukulentní, které zdobí neobvyklé, ornamentální trubkovité květy. Rostou v teplých oblastech Asie, Afriky i Austrálie, kde bývají k vidění ve velice rozmanitém prostředí. Na svícník lze narazit na poušti Kalahari, ve vlhkém pralese Ghany a také v domácnostech, protože se pěstují jako okrasné rostliny.

Květy svícníků vlastně fungují jako důmyslné pasti na opylovače. Nalákají hmyz, nejčastěji mouchu, který se dostane dovnitř, obalí se pylem, a pak musí počkat, než květ svícníku začne vadnout. Je to ale pohodlné vězení, ve kterém je pro polapeného opylovače k dispozici chutný nektar. K nalákání hmyzu přitom svícníky používají pozoruhodné triky.

Annemarie Heiduk z Univerzity Bayreuth se svými kolegy zjistila, že svícník Sandersonův (Ceropegia sandersonii) používá obzvlášť rafinovanou návnadu. Jeho květy vydávají komplikovanou vůni, která připomíná polapenou včelu. Tento svícník totiž opylují dvoumilimetrové mušky rodu Desmometopa, které za normálních okolností kradou kořist pavoukům a hmyzím predátorům. Jsou to kleptoparaziti, kteří nemohou odolat vůni včely v nesnázích. A této jejich záliby využívá svícník Sandersonův.

Vůně květů tohoto svícníku napodobuje výstražné feromony (anglicky alarm pheromones) včel, tedy látky, kterými se včely snaží varovat ostatní před nebezpečím. Je to téměř neuvěřitelné, ale podobné případy nejsou v přírodě úplně vzácné. Na počátku je rostlina, jejíž vůně se alespoň trochu podobá pachu, který zajímá potenciálního opylovače. A mocný tlak přírodního výběru pak už časem zařídí vše potřebné.

ceropegiasandersonii

Květ svícníku Sandersonova. Kredit: Wildfeuer / Wikimedia Commons.

Heiduk et al. 2016. Ceropegia sandersonii Mimics Attacked Honeybees to Attract Kleptoparasitic Flies for Pollination. Current Biology online 6. 10. 2016.