Jak se do semen rostlin dostane arzén?

Arzén je ostře sledovaný jed a karcinogen, který se do rostlin dostává z herbicidů, prostředků podporujících růst živočichů, z polovodičů, a také z některých minerálů v podloží. Četné rostliny, význačné plodiny nevyjímaje, bohužel mají nepříjemný zvyk v sobě arzén hromadit. O tom, jak se arzén dostává do kořenů, lodyh a listů rostlin, už leccos víme. O semenech se to ale bohužel říct nedá.

Yong-Guan Zhu z Čínské akademie věd a jeho kolegové si vypůjčili oblíbenou modelovou rostlinu huseníček a důkladně prostudovali procesy, díky nimž se arzén dostává do semen huseníčku. Soustředili se hlavně na transportní proteiny, které přenášejí arzén mezi xylémem a floémem rostlin. U jiných druhů rostlin by to mělo být obdobné. Tento výzkum huseníčku má proto veliký význam pro pěstitele rýže. Právě rýže, klíčová potravina 2,5 miliard lidí na celém světě, totiž patří mezi rostliny, které rády hromadí arzén. Když se důkladně prostudujeme mechanismy, kterými se arzén dostává do zrnek rýže, tak bychom se mohli pokusit tento proces omezit nebo dokonce zvrátit.

Duan et al. (2015) Inositol Transporters AtINT2 and AtINT4 Regulate Arsenic Accumulation in Arabidopsis Seeds. Nature Plants 2, Article number: 15202 (2015).

 

DOI:10.1038/nplants.2015.202