Časopis Botanika

Dva odstíny šedi aneb Odhalování ekologie „nových“ vetřelců

Nedávné průzkumy zámeckých zahrad a městských parků ukázaly, že se ze zahradních výsadeb mimo obvyklé parkové dřeviny, jako je šeřík (Syringa vulgaris), ořešáky (Juglans nigra, J. regia), jírovec (Aesculus hippocastanum) či akát (Robinia pseudoacacia) šíří také množství druhů bylinných. V seznamu parkových utečenců se tak objevili nejen dobře známí zplanělci jako pitulník postříbřený (Galeobdolon argentatum), barvínek (Vinca minor) nebo zlověstné křídlatky (Reynoutria spp.), ale také druhy nové, které se buď léta krčily pod stínem slavnějších kolegů anebo teprve nyní s teplejšími periodami vyrazily na svou cestu úspěšného šíření.

Třetí a závěrečný rok rozrůstacího pokusu – hustý porost čistce vlnatého v sobě ukrývá rozdělení porostu na jedince z jednotlivých populací. Následovalo počítání květů, vykopávání, sušení a vážení pro porovnání biomasy napříč populacemi.

Více v článku: Vojík M. & Kadlecová M. (2022): Dva odstíny šedi aneb Odhalování ekologie „nových“ zahradních vetřelců. Botanika 10/2: 5–7.