Ze světově vědy: Editované kvasinky nahradí chmel v pivu

Chmel je jednou ze základních surovin pro výrobu piva. Dodává mu charakteristickou chuť a aroma, díky chmelovým pryskyřicím a silicím. Pro výrobu českých piv se používá chmel, který se na našem území pěstuje již od středověku, a bývá řazen k nejkvalitnějším na světě. Pěstování a zpracování chmele je ale velmi náročné na vodu, živiny i energii, což je v dnešním světě problematické.

Na jeden půllitr piva vyjde údajně zhruba 50 půllitrů vody, jen pokud jde o zalévání potřebného množství chmele. Chmel tedy zatěžuje životní prostředí, obsah vonných látek ve chmelových šišticích dost kolísá a chmel je také dost drahý. Na Kalifornské univerzitě v Berkeley proto spojili síly biotechnologové s genetiky a botaniky, aby nahradili chmel potřebný k výrobě piva genetickou úpravou pivních kvasinek. Charles Denby a jeho spolupracovníci využili jednoduchý, levný a velmi oblíbený genetický editor CRISPR/Cas9, s jehož pomocí přepsali DNA pivních kvasinek. Do kvasinek přitom vložili čtyři geny s promotory, které zařizují produkci vonných látek rostlinného původu linaloolu a geraniolu.

Vědci použili speciální software k tomu, aby docílili správné směsi promotorů genů k zajištění produkce linaloolu a geraniolu v proporcích podobných komerčně vyráběnému pivu z chmele. Pivo z geneticky upravených kvasinek již důkladně otestovali zaměstnanci společnosti Lagunitas Brewing Company v kalifornské Petalumě. V pečlivě uspořádaných experimentech označilo 27 zkušených zaměstnanců chuť nového piva za více chmelovou, než kontrolní běžné komerční pivo z chmele.

Denby C. N. et al. 2018. Industrial brewing yeast engineered for the production of primary flavor determinants in hopped beer. Nature Communications 9: 965.

DOI: 10.1038/s41467-018-03293-x