Ze světové vědy: Potvrzeno! Brambory mohou růst na Marsu

Vědci z Botanického ústavu AV ČR se zabývají mnoha různými aspekty života rostlin, řas i hub na planetě Zemi. Prozatím. První výsledky ostře sledovaných experimentů NASA totiž ukazují, že to asi nebude dlouho trvat a budeme se zabývat botanikou i na Marsu.

Každý, kdo viděl film Marťan (2015) režiséra Ridleyho Scotta, nejspíš držel palce astronautovi botanikovi Markovi Watneymu, který uvízl na Marsu. Watney přežil díky pěstování brambor v marťanské půdě, i když musel svou plantáž hnojit obsahem toalety a zalévat vodou z raketového paliva. Odborníky NASA tento příběh zaujal, a rozhodli se zkusit, jestli by to doopravdy fungovalo.

NASA ve spolupráci s mezinárodním centrem výzkumu brambor International Potato Center (CIP) v peruánské Limě 14. února 2016 zahájili sérii důvtipných experimentů. Jejich účelem je ověřit, zda by brambory skutečně mohly růst a být tím pádem k užitku i v extrémních podmínkách Rudé planety. Pro tyto experimenty si badatelé postavili speciální zařízení, které je schopné simulovat prostředí Marsu. Zároveň nejde jenom o kolonizaci Marsu. Vědci chtějí rovněž ověřit, jak se bude dařit bramborám v oblastech na Zemi, které jsou již dnes postiženy globálním oteplováním.

Experimentální zařízení je hermeticky uzavřené. Rostlinám pěstovaným v pouštní zemině připomínající složením povrch Marsu automaticky dodává vodu s obsahem živin. Zároveň s tím věrohodně simuluje teploty prostředí, které odpovídají změnám během dne a noci na Marsu, rovněž tlak atmosféry u povrchu Marsu, společně s odpovídajícím obsahem kyslíku a oxidu uhličitého. Takto vytvořené prostředí pro brambory nepřetržitě monitorují senzory a sledují kamery, které vědců přenášejí situaci v experimentu v reálném čase.

Podle specialisty na pěstování brambor Waltera Amorose z centra CIP mají brambory velký genetický potenciál pro adaptace na rozmanité extrémy v prostředí. Pocházejí totiž z vyšších až vysokohorských poloh jihoamerického kontinentu a tam se střetávají s podmínkami, které se od prostředí Marsu zase tolik moc neliší. Experimenty stále probíhají, ale vědci již před pár dny zveřejnili předběžné výsledky. Jsou pozitivní. Jinými slovy, kolonisté si na Marsu nejspíše doopravdy budou pěstovat vlastní brambory.


Zařízení pro pěstování rostlin v podmínkách planety Mars. Kredit: International Potato Center / NASA.

CIP / International Potato Center 8. 3. 2017. Indicators show potatoes can grow on Mars. http://cipotato.org/press-room/blog/indicators-show-potatoes-can-grow-mars/