POHANKA OBECNÁ – ZAJÍMAVÁ BEZLEPKOVÁ PLODINA

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je další významnou plodinou, která pochází z Číny, kde se pěstuje již více než tři tisíce let. Na našem území byla známa minimálně již ve 12. století, intenzivně byla pěstována především v 16. a 17. století, aby později ustoupila obilninám pro velkovýrobu bílého pečiva…

V poslední době se však pohanka vrací a to je jistě dobře.

Z botanického hlediska pohanka není obilovina, neboť nepatří mezi trávy (Poaceae), tj. čeleď s klasickými obilninami, jako jsou pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice, rýže, proso a čirok.

Kam tedy vlastně patří? Pro někoho překvapivě je pohanka zástupcem čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), kam patří např. rdesno, šťovík nebo křídlatka. Bílé (či narůžovělé) oboupohlavné květy pohanky dají vzniknout trojbokým hnědým nažkám. Hnědé oplodí se odstraňuje a získaná semena se dále zpracovávají (kroupy, lámanka, mouka, vločky).

Semena obsahují velké množství nutričně ceněných látek. Jsou to bílkoviny, aminokyseliny, mastné kyseliny, minerály a vitaminy, ale především flavonoid rutin.

Rutin je obsažen ve všech částech pohanky (v květenstvích, lodyhách, listech i semenech, nejméně v kořenech) a jeho příznivý vliv na lidské zdraví je obecně znám především u kardiovaskulárního systému (např. zlepšuje elasticitu cévní stěny, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi). Nejnovější výzkumy však ukazují také jeho antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické, neuroprotektivní či dokonce protinádorové účinky.

Velkou výhodou pohanky je také nulový obsah lepku (glutenu); pro osoby s jeho sníženou tolerancí, alergií nebo přímo trpící celiakií je tedy pohanka velmi vhodná. Pěstování pohanky je nenáročné, poslední termín výsevu je v polovině července (optimálně od konce dubna do poloviny května), tak proč to nezkusit příští rok, pokud máte možnost?

Autorka:
RNDr. Lenka Záveská Drábková, Ph.D. (Taxonomické oddělení; drabkova@ibot.cas.cz)

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •